Lähes jokainen meistä hallitsee keittiössä ainakin ne omat bravuuriannoksemme, mutta kuinka huolella käy keittiön puhdistaminen? Aamukahvien keittämisen ja yön tuntien huikopalan väliin mahtuu monen monta keittiönkynnyksen ylitystä, ja jälki on usein sen mukaista. Siksi myös säännöllisen siivouksen olisi syytä maistua – ei sitä suotta sanota, että puhtaus on puoli ruokaa.

Pinnalla millä hyvänsä

Kaappeja siivotessa on syytä hankkiutua eroon tyhjistä tai päiväyksen ylittäneistä pakkauksista sekä rikkinäisistä keittiövälineistä. Välillä hyllyt ja laatikot kannattaa tyhjentää hetkeksi kokonaan perusteellisen puhdistuksen tekemiseksi. Keittiön pintamateriaaleihin, kuten kaapinoviin, hyllylevyihin ja ruokapöytään on parasta käyttää kosteaa liinaa ja mietoja puhdistusaineita.

Keittiön työtason hoito on sen materiaalista kiinni. Laminaatti-, komposiitti- ja kivitasot ovat varsin helppohoitoisia, ja niiden kanssa pärjääkin hyvin jo pelkällä yleispuhdistusaineella. Puutaso vaatiikin jo hieman enemmän huolenpitoa ja vuosittaista huoltoa; käsittelemällä pinnan siihen soveltuvalla öljyllä kestää se paremmin kosteutta, kulutusta ja värjäytymistä. Kolhiintunut tai tahriintunut taso voi joskus olla myös aiheellista hioa ennen öljyämistä. Teräksinen taso taas pitää lian hyvin loitolla, mutta happamat ja emäksiset aineet jättävät niihin kuivuessaan jälkiä, kuten myös vesi kalkkitahroja. Puhdistamiseen sopii pehmeä harja ja teräspinnalle tarkoitettu puhdistus- ja kiillotusaine.

Kalkki vai tepponen?

Altaaseen, hanaan tai laattoihin kertyneen kalkin saat parhaiten pois happamilla aineilla, kuten etikalla tai sitruunahapolla. Höyrypuhdistin on myös hyödyllinen kapistus keittiön puhdistamiseen, oli kyse sitten kaakeleista, hanasta, kodinkoneista, keraamisesta liesitasosta, lattiasta tai ikkunoista. Ikkunoita voikin joutua pesemään – ainakin sisältä päin – hieman muita huoneita useammin, koska keittiössä niihin kohdistuu helposti rasvan käryä ja kosteaa höyryä.

Mikäli keittiösi allas ei enää vedä entiseen tapaansa tai on tehnyt tepposet tukkeutumalla lähes totaalisesti, kannattaa putkistoon kaataa keittiöön soveltuvaa putkenavaajaa, joka hajottaa rasva-, ruoanjäte- ja muut tukkeumat. Ongelmaan voi tepsiä myös kiehuvan veden kanssa käytettävä ruokasoodan ja etikan seos.

Astianpesukoneen puhdistamiseen löytyy siihen tarkoitettuja aineita, jotka poistavat koneeseen kertyneen lian, rasvan ja kalkin normaalin pesuohjelman aikana. Voit kuitenkin joskus joutua putsaamaan itse astianpesukoneen suodattimen, johon ajan myötä kertyy erityisesti ruoantähteitä. Usein kone ilmoittaa jo itsekin, mikäli suodatin on päässyt tukkeutumaan.

Rasvanpoltto – uhka vai mahdollisuus?

Uusiin uuneihin sisältyy monesti itsepuhdistava ohjelma – joko pyrolyysi, katalyysi tai höyrypuhdistus. Omatoimisesti uunin puhdistaminen käy hyvin esimerkiksi uuninpuhdistussuihkeella, joka voidaan jättää vaikuttamaan yön yli, mikäli lika on erityisen pinttynyt. Hankaavia aineita tai välineitä ei kuitenkaan kannata käyttää, jotta uunin pinnoite ei pääse vahingoittumaan. Uunipelteihinkin kertyy helposti rasvaista likaa ja palanutta ruokaa. Suurin osa uudemmista uunipelleistä voidaan pestä pesukoneessa, mutta hyvin se onnistuu myös liottamalla ja pesemällä tavallisella tiskiaineella, jolla saat puhtaaksi myös uuniritilät.

Liesi voi olla monessa keittiössä jopa päivittäisessä käytössä, mikä vaatii myös sen ahkeraa puhdistusta ruoanlaiton jäljistä. Varmin valinta on noudattaa lieden valmistajan antamia hoito-ohjeita, mutta aina niitä tai suositeltuja tuotteita ei ole enää saatavilla. Yleisesti ottaen hankaavia puhdistusaineita tai pesimiä ei suositella käytettäväksi lieden naarmuuntumisen välttämiseksi. Kaupoista saa useita keraamisille pinnoille tarkoitettuja aineita ja puhdistussettejä. Useita liesiä voidaan myös pyyhkiä käsiastianpesuaineella kostutetulla siivousliinalla.

Liesituulettimen puhdistustarve ilmenee usein heikkona toimivuutena ja suodattimeen kertyneenä rasvana, joka voi aiheuttaa jopa palovaaran. Mikäli liesituulettimen rasvasuodatin ei ole pestävissä, tulee se vaihtaa uuteen, jonka löytää yleensä vaivatta viimeistään nettikaupoista laitteen merkin ja mallin perusteella. Rasvasuodattimen peseminen käsin käy pehmeällä harjalla ja astianpesuaineella, mutta monet niistä on mahdollista laittaa myös astianpesukoneeseen. Liesituuletin kannattaa totta kai puhdistaa myös ulkopinnoiltaan, joihin kertyy helposti niin rasvaa kuin sormenjälkiä. Siihen sopii käytettäväksi esimerkiksi ikkunanpesuaine ja mikrokuituliina.

Mitä jäljelle jää?

Ellet omista niin sanottua No Frost -pakastinta, tarvitsee sinun sulattaa pakastimesi sen sisäpinnan alkaessa peittyä jäähileestä. Pakastimessa olevat tuotteet voit laittaa siksi aikaa esimerkiksi kylmälaukkuun ja talvella viedä vaikka terassille tai parvekkeelle viileään. Sulatus tapahtuu yksinkertaisesti kytkemällä virta pois pakastimesta ja keräämällä tai pyyhkimällä vähitellen sulava jää pois pinnoilta. Voit nopeuttaa sulatusprosessia asettamalla pakastimeen kuumaa vettä sisältävän astian.

Niin jääkaappi kuin pakastin vaativat myös säännöllistä puhdistamista elintarvikkeiden jättämistä tahroista ja jäljistä. Sisällön tyhjentämisen jälkeen käy esimerkiksi astianpesuvedellä kostutetulla liinalla läpi niin seinämät, lokerot, hyllyt kuin niiden kannattimet. Mahdollisesta tunkkaisesta hajusta pääset eroon jääkaappiin astiassa laitettavalla reippaalla ripauksella ruokasoodaa tai käyttämällä puhdistuksessa vedellä laimennettua etikkaa, jonka jälkeensä jättämä haju häviää tuulettamalla.

Siivousurakan päätteeksi keittiön lattia kannattaa vielä imuroida ja mahdolliset matot siirtää ulos tai parvekkeelle tuulettumaan sekä tarvittaessa mopata lattia sille soveltuvalla pesuaineella. Muista myös välillä kurkistaa jääkaapin ja lattialieden alle ja taakse, koska ajan saatossa niihin voi kerääntyä yllättävänkin paljon sinne kuulumatonta pölyä. Vaikka keittiön siivous vie oman aikansa ja vaivansa, on sillä kuitenkin lopulta suuri merkitys keittiön käyttömukavuuden, viihtyisyyden, hygienian, kunnon ja turvallisuuden kannalta.